Sunday, 27 January 2013

bagaimana nak buat resume ..MUDAH JER!

Now here is the guidelines on how to make a good resume:


1)Tajuk - Nak memudahkan korang tahu biasiswa apa yang korang nak apply.


2)Nama - Ikut dalam IC 


3)Alamat -Ikut dalam IC


4)Nombor telefon - The latest punya.


5)Email - Pastikan korang create satu email yang official dan jangan bubuh nama pelik2 ie : 
sayacantik@yahoo.com.


6)IC number - simple je..amik ic then tulis..(takkan nak ajar kan..hehe)


7)Senarai nama sekolah yang pernah korang attend. - sekolah tadika tak perlu ea..


8)Involvement and Achievements/Activities -  Pastikan yang top sekali adalah the latest achievement korang. listkan sekolah dari sekolah rendah tau..tadika TAK PERLU


9)Jawatan - Put your highest title in school.


10)Work experience. - sesiapa yang buat part time lepas SPM tu amat digalakkan.


11)Now tell us your behaviours/attitudes/manners. - describe diri macam mane..jangan bohong dan jangan over tau.. takut nnti interviewer naik mnyampah pulak..

12)Any extra info that can hook up your readers. - Erm, ni depends kat korang.


13) referees -  cannot be a family member actually. 
it has to be someone who is not related(blood-related/family) instead, a teacher/boss/someone that can confirm your academic and co-curriculum participations along with what you have written as your personal statement. (your skills/attitude etc)

saya bg contoh dari blog orang lain ni..sila tekan ----> sini 

kalau boleh bawak sekali :

1)PMR certificates.sbb kdg2 ade certain schlarships yg mnx
.
2)Slip exam akhir tahun form 4. kalau ade lah...
 
3)Slip trial SPM.both.kalau nak amik, amik yg the highest lah
.
4)IC korg, mak , and ayah.
 
5)now comes to certificates korg.( susun ikut the latest+the highest.ie:antarabangsa)
- kan banyak cara sekarang ni..mungkin korang boleh hantar by email..scan semua2 certificates ni then hantar kat email2 yg korang nak apply kerja tu .ok ataupon emailkan semua ni untuk mintak schlorship secara online ke... 

- download dulu software ni.. then kompilekan dalam satu file PDF ...

No comments:

Post a Comment